vakantie modus: on

Stress-cation

Voorheen was vakantie voor mij zeker geen periode van genieten. Het woord alleen al bezorgde mij stress. Het betekende namelijk dat ik uit mijn veilige omgeving & ritme getrokken zou gaan worden. De overheersende gedachte was altijd: “Hoe voorkom ik dat ik weer die 40 kilo aankom?” Ik was er namelijk heilig van overtuigd dat wanneer ik geen controle zou hebben, mijn “grootste” nachtmerrie waarheid zou worden.

Happiness is a state of mind

Ik heb deze “onrust” lang verborgen proberen te houden voor mijn omgeving, ik wilde dit absoluut niet laten zien aan de buitenwereld. Schaamde me enorm en wilde dit ook helemaal niet zo ervaren. Ik was toch juist 40 kilo afgevallen om dan ook gelukkig(er) te zijn? Waarom was ik dat dan niet? Ik was nog steeds niet blij met wat ik zag in de spiegel, kei onzeker & er was geen ruimte meer voor spontaniteit. Ik leefde voorheen echt voor de vakanties, nieuwe ervaringen en onbekende avonturen. Ik was voor alles te porren. Er hoefde maar iemand te vragen: “Ank, ga je mee?” en ik stond al met mijn SuitSuit koffer klaar. Like duh: “Is that even a question?!” Maar waarom was deze levenslust nu weggevaagd? Was het dit allemaal wel waard?

“Life is too short to spend it at war with yourself!”

Ik heb het al vaker geroepen; afvallen was voor mij niet het moeilijkste, dat was het daarnaast creëren van een gezonde mindset. En dat gaat niet over één nacht ijs (liever zand, wit zand want ik haat kou – maar dat terzijde). Dit is een behoorlijk lang proces geweest met hele kleine stapjes, alles op mijn eigen tempo. Eerder schreef ik al een blog over het weer durven genieten van uiteten gaan. Positieve ervaringen zoals dat de wereld niet is vergaan na het eten van een pizza  hebben mij langzaam het vertrouwen terug gegeven. Ik heb letterlijk uit mijn comfort zone moeten stappen om te ervaren dat het “gewoon” kan. Je kán op vakantie gaan, je mág & kán genieten & nee er gebeurd NIETS! Het enige wat er gebeurd is het verzamelen van nieuwe herinneringen! Wanneer je later oud, grijs & verrimpeld bent denk je waarschijnlijk niet meer aan de calorieën van dat lekkere ijsje. Ik hoop dat je het gevoel herinnerd van het zonnetje op je bol, je gezelschap, de mooie omgeving & hóe lekker dat ijsje was!

& so, the adventure begins

Maar hoe dan? Praat erover met mensen die je vertrouwd, begin met kleine stapjes en wil niet alles tegelijk. Hieronder wat tips die mij hebben geholpen om weer te kunnen genieten van een vakantie:

* Boek een appartementje. Ik ben lange tijd enorm angstig geweest voor buffetrestaurants, ik wist namelijk hoe ik voorheen compleet de controle verloor op een all-inclusive resort. Een appartement was voor mij ideaal en geeft enorm veel vrijheid. Je kunt hier je eigen maaltijden bereiden en zelf kiezen wanneer je wél buiten de deur gaat eten.

* Neem (gezonde) snacks mee van thuis. Ik gooi mijn koffer altijd vol met gezonde tussendoortjes. Ideaal om altijd iets achter de hand te hebben. En gaat het niet op, dan neem je het toch gewoon weer mee naar huis?

* Houd je “normale” ritme aan. Ik ga heel erg goed op structuur (when you know, you know..). Op vakantie vind ik het heerlijk om dit ritme gewoon aan te houden en dan ook lekker vroeg op te staan zodat ik alles uit mijn dag kan halen. Dit geldt ook voor de eetmomenten; ook op vakantie sla ik géén maaltijden over.

* Drink voldoende. Stay hydrataded!

* Luister naar je lichaam. Vakantie (of het weekend, Kerst, een verjaardag) was voor mij altijd een reden om compleet los te gaan want “nu mag het”. Wat een onzin! Mijn lichaam gaat zich daar in ieder geval niet beter door voelen. Je lichaam kan heel goed aangeven waar het behoefte aan heeft; soms is dat een pizza op dat gezellige Italiaanse pleintje en soms is dat een goed gevulde salade met juist veel veggies. Denk niet in én, én, én. Is het echt allemaal zo lekker wanneer je alles maar eet wat los en vast zit?

* Wees lief voor jezelf en geniet! Altijd, maar zeker óók op vakantie!

I need a six month vacation, twice a year..

Kom je thuis, toch 5 kilo aangekomen.. “Zie je nou wel? Dit is niet voor mij weggelegd..” RELAX! Pak je normale ritme weer op, ga niet op rantsoen & zullen we over een paar dagen weer verder praten? Heb vertrouwen, geduld en herinner je de onwijs fijne vakantie die je hebt gehad!