talking 'bout balance

“Anke, jij hebt het altijd maar over balans.. maar ik vind dat eigenlijk best lastig en weet niet zo goed hoe ik die balans moet vinden..? Heb je tips?”

Laten we voorop stellen: de betekenis (en invulling) van balans is voor iedereen anders. De één is in balans wanneer die dagelijks kan sporten, de ander is blij wanneer die twee stuks fruit per dag eet. Daag je zelf ook vooral uit te onderzoeken wat balans voor jouw betekent! In deze blog vertel ik je wat “in balans” zijn voor mij inhoud en hoop ik je op weg te helpen door middel van tips die mij erg geholpen hebben.


Balance, it’s holding a cupcake in each hand!

One step at a time

Rome is niet in één dag gebouwd. Ik ben ook niet ooit gaan slapen en de volgende dag 40 kilo lichter en totaal “in balans” wakker geworden. Ik ben vaak gevallen, met veel moeite opgestaan maar in deze reis ook onwijs veel geleerd over mezelf. We willen allemaal wel een quick fix maar op het gebied van een gezonde leefstijl en een fijne relatie met voeding is het naar mijn mening juist zo waardevol om tijdens het bouwen van jouw eigen Colosseum te leren welke stenen het beste passen op de voor jou juiste plek.

80/20

Mijn lifesaver is met stip op één: combineren. Ik pas dit dagelijks toe in mijn eigen voedingspatroon. Zo start ik mijn dag bijna áltijd met chocolade. “Huh, wat zeg je me nou?!” Echt waar! Bijvoorbeeld een schaaltje havermout vol met eiwitten, groenten, fruit én natuurlijk een blokje chocolade. Doordat ik de chocola combineer met een volwaardige maaltijd, zorgt dit voor meer verzadiging en kan ik tegenwoordig heel goed portiecontrole toepassen. Waar ik eerst echt geen reep chocolade in huis kon hebben (want die ging per direct he-le-maal op), kan ik nu prima een paar blokjes nemen en deze aan mijn maaltijd toevoegen. Terwijl ik deze woorden schrijf, besef ik me dat ik hier zo onwijs in ben gegroeid en het voelt beter dan ooit! Ik heb namelijk de controle: ik bepaal hoeveel ik eet en het is niét die reep chocola die mij in zijn macht heeft.

The grass is green where you water it

Vroeger kreeg ik de stempel “slechte eter” want ik weigerde alles te eten wat groen was. Behalve die snoep-kikkertjes want die zijn hemels, maar dat terzijde.. Er werd mij geleerd dat je je groenten hoort te eten bij de avondmaaltijd (voornamelijk AVG’tjes) en dat is een lange tijd voor mij ook de standaard geweest. Ik ben nog steeds geen grote groente-liefhebber maar groenten zijn wél onwijs gezond dus ik wilde hier graag een oplossing voor vinden. Ik heb ontdekt dat groenten verwerken in maaltijden op een manier dat je deze vrijwel niet proeft voor mij een uitkomst is. Ik start mijn dag vaak met courgette-havermout, een brownie van zwarte bonen of een smoothie met bloemkool. Zo krijg ik bij mijn ontbijt al een lading aan groenten binnen en dit probeer ik vaak ook bij de rest van mijn maaltijden te doen. Doe hierin wat werkt voor jou en je “grasmatje” zal je dankbaar zijn.

Food is pleasure!

Honger jezelf niet uit, skip geen maaltijden & zorg dat je van elke maaltijd ten volste geniet! Ik word bijvoorbeeld heel gelukkig van chocola. Laat dit nou ook wetenschappelijk onderbouwd kunnen worden.. Chocolade bevat cacao en cacao bevat veel phenylalanine. Een moeilijke naam maar dit word in je lichaam omgezet in dopamine wat je uiteindelijk een geluksgevoel geeft! Niet gek toch dat chocola gelukkig maakt?

Maar de kunst is om net zo hard van een appel te genieten als van dat blokje chocola (uhm.. ik bedoel reep). En het echte meesterwerk is wanneer jij naar je eigen lichaam kunt en durft te luisteren wanneer het juist behoefte heeft aan een stuk fruit of wanneer jij “sna(c)kt” naar die snack.