i want more!

Biggest lie ever: I’ll start dieting tomorrow

Afvallen is niets anders dan minder binnen krijgen dan je verbrand (= calorietekort). Dat maakt ook dat eigenlijk élk dieet werkt (ja, echt waar!). De basis is vrijwel altijd gericht op een calorietekort, alleen de focus is bij elk dieet verschillend. Maar was het allemaal maar zo simpel, diëten zijn vaak lastig vol te houden. Enkel een klein percentage mensen, die na een dieet “succesvol” is afgevallen, lukt het om dit gewicht langdurig te behouden. Veel mensen komen toch terug aan en vaak met nog wat kilootjes extra. Hoe dit komt? Diëten zijn (vaak) niet gebaseerd op leefstijlverandering en leren je niet om gezonde(re) eetgewoontes te creëren.

Ik besloot, na 356 eerder mislukte afval-pogingen, NIET op dieet te gaan. Ja, ik wilde afvallen maar niet op een manier die al mijn levensvreugde zou wegnemen. Want ja, chocola = leven! & niemand, zeker geen dieet, die mij dat zou afpakken! Dit moest toch anders kunnen?

If it fits your macro’s

Ik stuitte op iifym (if it fits your macro’s) en er ging een wereld voor me open. Alles mocht maar binnen een bepaald caloriebudget. Nu kun je denken; 2 frikandellen speciaal, een reep Tony & een tub B&J en ik zit aan het budget. Dat is een optie.. Maar ik maakte er een sport van om mijn dagen zo creatief mogelijk in te vullen; zo veel mogelijk eten (met juist ook oog voor de micronutriënten) én zonder honger. Mijn liefde voor het bedenken van gezonde(re) & voedzamere maaltijden/baksels ontstond.

Ik struinde uren rond op het internet en door supermarkten op zoek naar producten met de beste voedingswaarden. Obsessief? Nee, gewoon super geïnteresseerd in wat ik in mijn lichaam stop! Want waarom 3 crackers eten als je er ook 7 kunt eten voor evenveel calorieën? Dit is waarom ik het lezen van etiketten ook ontzettend belangrijk vind: weet (& begrijp) wat je eet. Ook ging ik ervaren dat ik binnen een calorietekort helemaal geen honger hoefde te lijden. Het antwoord? Volumevoer! Low calorie, high volume is voor mij echt dé succesformule geweest om af te vallen. Mijn website (& Instagram-pagina) staan vol met chille en macro-vriendelijke recepten. Ik krijg vaak opmerkingen als: “Pff, je recept was echt heel lekker maar zo machtig!” En laat dat nou precies mijn bedoeling zijn #teamalwayshungry

Challenge yourself every single day

Je kunt niet eeuwig in een calorietekort blijven eten, dit is niet goed voor je lichaam (fysiek en mentaal). Nadat ik mijn streefgewicht (-25 kilo) had behaald wist ik dat ik mijn calorieën moest gaan ophogen om op onderhoudsbudget te gaan eten. “Maar word ik dan weer dat meisje van vroeger?” of “Mijn lichaam kan meer calorieën écht niet aan!” Het stemmetje in mijn hoofd heeft het mij énorm moeilijk gemaakt. Kleine stapjes hebben mij geholpen. Via “reverse dieting”: het langzaam terug ophogen van de calorieën. En weet je wat er gebeurde? Ik ben in de maanden daarna nog eens 15 kilo afgevallen! Mijn metabolisme herstelde aanzienlijk en mijn lichaam kreeg meer kracht, uithoudingsvermogen en ik kwam nog beter in mijn vel te zitten! Dit gaf mij zoveel vertrouwen terug in mijn lichaam en waartoe het in staat bleek te zijn.

Always striving for more

Inmiddels is dit al ruim 2 jaar geleden en ben ik nu lekker stabiel. Erg fijn (& safe) maar het blijft ook altijd triggeren om te kijken waartoe mijn lichaam nog meer in staat is. Kan ik misschien nog meer eten, mij daardoor nóg beter voelen en nog meer uit mezelf halen? Ik loop nu al lange tijd met deze vragen rond en blijf het moment maar uitstellen om hiermee aan de slag te gaan.

Don’t miss out on something that could be great just because it could also be difficult..

Ik wil je in ieder geval meegeven: wees niet bang! Wees niet bang van koolhydraten of vetten. Wees niet bang om meer te eten dan een ander. Wees niet bang om te falen. Wees niet bang om eerlijk te zijn naar jezelf. Wees niet bang voor de mening van anderen. Wees niet bang om het krachthonk in te stappen en absoluut niet te weten wat je aan het doen bent.

“Wees niet bang Anke, go for it!”

Ik ga de komende maanden aan de slag met ervaren wat méér eten voor mij en mijn lichaam gaat betekenen. Ik zal dit proces delen op mijn Instagram-kanaal en uiteindelijk mijn ervaringen delen in een nieuwe blog.

Lees hier deel 2 van deze blog.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *