I want more!

Do more of what makes you happy!

Maar wat dan? Ik geloof heilig in reverse dieting (check Google voor meer uitleg 😉 ) en kan ook uit persoonlijke ervaring zeggen dat dit werkt! Een paar maanden geleden was ik nieuwsgierig of ik vanuit een “onderhoudsbudget” mijn metabolisme via reverse dieting opnieuw kon ophogen. In dit tweede deel vertel ik je mijn ervaring.

Step by step

Het begon met dagelijks opnieuw zeer nauwkeurig mijn calorieën (& macro’s) bijhouden. Ik ben van mening dat er niks mis is met calorieën tellen wanneer je een gezonde relatie met voeding hebt en het tellen dus geen obsessie is/wordt. Wanneer je bijvoorbeeld van slag raakt wanneer het even niet loopt zoals je had ingevoerd, dan is het mogelijk niet handig (been there and done that..) Het tellen van calorieën blijft een tool en is simpelweg niet voor iedereen de oplossing. Ik ga heel goed op controle en vind het leuk om inzicht te hebben in al die macro’s en cijfertjes. Toen ik mijn onderhoudsbudget weer scherp had, ben ik langzaam met 50 kcal per 2/3 weken gaan ophogen. Dit kan natuurlijk altijd sneller of langzamer, net wat je voorkeur heeft. 

Mindset; whatever happens, happens

Ik vond het eng, doodeng! Ik heb nog steeds een bepaalde angst om weer dat “dikke” meisje van een aantal jaar geleden te worden. Aan de andere kant weet ik ook dat ik qua mindset niet meer “dát” meisje ben en dat ik een leefstijl heb gecreëerd waarin gezonde voeding de basis is. Maar toch was dit hele proces een gigantische uitdaging voor mij en mijn ontwikkeling. En juist dáárom wilde ik dit aangaan. Great things never came from comfort zones.

Always on my mind

Om te beginnen; mijn gewicht bleef stabiel (ik ben totaal 250 kcal per dag opgehoogd en uiteindelijk at ik dagelijks zo’n 2400 kcal – dit is gebaseerd op mijn behoeften en neem dit dus nóóit klakkeloos over!). Maar daarnaast begon ik dus nóg meer aan eten te denken. Na elke maaltijd dacht ik gelijk alweer aan de volgende en hoe ik mijn grotere “budget” kon gaan indelen (wat ook wel weer heel luxe voelde). Maar ik merkte dat het obsessief bezig zijn met voeding weer begon op te spelen en die 24/7 foodfocus zorgde voor onvoldoende psychische verzadiging. Ik begon steeds meer te beseffen dat simpelweg meer eten misschien niet “enkel” de oplossing was voor die eeuwige trek. Maar wat dan wel?

Letting go is hard, but being free is beautiful!

In deze periode brak ook een moment aan dat ik een aantal vakanties in korte tijd gepland had staan. En vakantie = controle loslaten want buiten de deur is geen keukenweegschaal of een nutriëntentabelletje beschikbaar 😉 (Zie ook: VAKANTIE MODUS: ON) Eten zonder het te kunnen bijhouden; die gedachte maakte me opnieuw bang. Net als een aantal jaren terug, toen ik midden in m’n afvalproces zat. En nee, dat wilde ik niet. Niet nog eens & niet weer mooie momenten laten beïnvloeden door de eeuwige focus op kilo’s, macro’s & uiterlijk. 

Ik heb genoten van de verschillende tripjes weg en het niet tracken van mijn voeding. Sommige dagen sowieso way too much gegeten maar het was zeker niet dagelijks én én én. Juist gekozen voor een combinatie van voedzaam en minder voedzaam; for the body én the soul. En het allermooiste? Ik had terug bij thuiskomst geen behoefte meer aan mijn zelf bedachte “challenge”. 

Trust the proces

Na jaren van controle hebben op voeding ben ik nu aan het experimenteren met het meer loslaten hiervan. Wat mij dit nu al brengt is meer genieten van spontane gelegenheden, het beter omgaan met veranderingen en meer genieten van eten (& het leven)! Dat klinkt misschien vrij zwaar maar dit is eerder een behoorlijke periode niet zo geweest voor mij waardoor het nu als “vrijheid” voelt. En ik vind het soms zeker nog moeilijk, moeilijk om te vertrouwen op m’n eigen kennis, lichaam & hongergevoel. Maar het is geen wedstrijd. Er is geen eindstreep en die gedachte geeft rust. 

Koppel jij “afvallen” aan “minder”? Probeer je mindset eens om te zetten naar:

* Meer groente & fruit eten
* Meer bewegen
* Meer water drinken
* Meer ontspannen
* Meer vezels eten
* Meer slapen
* Meer eiwitten eten
* Meer genieten & dankbaar zijn

meer LEVEN!