hoe overleef ik de feestdagen?

The most “wonderful” time of the year

Kerst betekent voor mij samenzijn met familie en tafels vol lekker eten. Vroeger leefde ik voor deze dagen want dan kon ik ongelimiteerd eten en niemand die mij op mijn vingers wees met: “Ank, doe nou niet. Let op je lijn..” Nee, dat kwam op 1 januari wel weer.. Zelf had ik natuurlijk ook het smoesje dat ik op Nieuwjaarsdag wel wéér zou beginnen, de zoveelste poging. Maar we gingen eerst eens even goed genieten van al het lekkers.

It’s beginning to look a lot like VREETFESTIJN

 

Dit veranderde compleet toen ik midden in mijn afvalproces zat. Ik was al maanden super lekker bezig, veel kilo’s verloren en toen werd het ineens december: HELLUP! Ik was zo bang dat ik geen controle zou hebben. Heel de maand had ik mezelf álle december-lekkernijen ontzegd. En toen was het Eerste Kerstdag; we zouden bij mijn ouders gaan eten. Ik wist ongeveer wat er op het menu stond dus heel de dag hield ik hier al rekening mee. Geen uitgebreid kerstontbijt voor mij maar een klein schaaltje kwark zónder toppings. Dit alles om calorieën te besparen voor de avond. In de avond gingen we richting mijn ouders en ik had mijn eigen “frietjes” (lees: pompoenblokjes) en dessert (lees: light ijs) bij.. Heel de tijd was ik zo bezig met wat ik wel en niet mocht eten (van mezelf) dat ik totaal niet heb genoten van het moment en het samenzijn met mijn familie. Tegenwoordig ben ik weer heel blij dat Kerst 2 dagen duurt, zeker als ze gunstig vallen. Maar destijds betekende dit voor mij nog een extra dag vol stress.. Tweede Kerstdag gingen we uiteten met de familie van Pascal. Een vijfgangendiner, maar ik gaf direct al aan dat ik er maar drie zou mee doen. Want ja, elke calorie die ik kon besparen was er één natuurlijk.. Conclusie: ik had een TOP Kerst! *sarcasme*

All I want for Christmas is.. food?

Inmiddels weet ik beter: het hebben van een gezond gewicht staat niet gelijk aan gelukkig zijn. Ja, het heeft mij heel veel positieve dingen gebracht: ik zit bijvoorbeeld duizendmaal beter in mijn vel, heb een betere conditie en ben veel zelfverzekerder. Maar komt dit enkel door het verliezen van die kilo’s of komt dit misschien ook doordat ik ben “gegroeid” als persoon? Leuk woordgrapje weer, “groeien als persoon”. Afvallen is niet enkel een fysieke uitdaging. Misschien is het nog wel veel meer een mentale challenge met jezelf. 

Je word niet dik tussen Kerst en Oud&Nieuw, wel tussen Oud&Nieuw en Kerst

 

Misschien zit jij nu ook wel tegen die komende feestdagen aan te hikken.. Ik zou je graag één advies willen meegeven: GENIET! Die twee dagen gaan je progressie echt niet verpesten. Maar het zou wel zonde zijn als je het moment en de herinnering voor later zou verpesten. En daarmee zeg ik niet dat je compleet los moet gaan op het kerstmenu natuurlijk.. Geniet gewoon van al het lekkere eten zónder bezig te zijn met de calorieën of de gedachte dat je morgen wakker wordt als een oliebol. Been there, done that! Ik gun het je niet om dezelfde “fout” als mij te maken, ik zou het namelijk graag overdoen als dat kon..

Merry Christmas, ya filthy animal!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *