elk nadeel heb zijn voordeel

“Oh, 40 kilo afgevallen? Dan zul je nu vast een stuk lekkerder in je vel zitten?!” 

-Iedereen

The perfect body doesn’t exist

Misschien wel het “bekendste” nadeel van afvallen: loshangend vel. Ik zal er niet omheen draaien maar wanneer je veel gewicht verliest is de kans (zeker op oudere leeftijd) aanwezig dat je last zult hebben van loshangend vel. Ik moet daar ook zeker mee dealen en vind ik dat leuk? Nee, zeker niet! Het kan me nog steeds erg onzeker maken. Maar weegt het op tegen de onzekerheid die ik ervaarde toen ik overgewicht had? NEE met hoofdletters!

Nu we het toch over het “ideale uiterlijk” hebben.. Adios to the boobies! Ik hoef je vast niet uit te leggen dat borsten voornamelijk zijn opgebouwd uit vetweefsel. Dus wanneer je afvalt en vet verliest* zul je hoogstwaarschijnlijk ook vet verliezen op plekken waar je dat misschien niet wilt. Nu ben ik nooit gelukkig geweest met de grote cup die ik had (want ook dat had nadelen!) maar wat ik er nu voor heb teruggekregen is ook iets wat op mentaal vlak zeker een uitdaging is om te accepteren.  

En natuurlijk zijn hier “oplossingen” voor (denk aan plastische chirurgie bijvoorbeeld) maar die keuze is aan iedereen voor zich. Maar wat voor mij voorop staat; gezondheid en zorgen dat ik gelukkig ben met de persoon die ik in de spiegel zie. Learn to love yourself.

* Bij afvallen wil je focussen op vetverlies in plaats van op afbraak van spieren.  

Baby, it’s cold outside

Ik roep altijd: “Nederland is echt niet mijn land!” En dan doel ik voornamelijk op het klimaat. Het grootste gedeelte van het jaar heb ik het dan vaak ook écht koud. Je zult me in de zomer niet snel in een topje of korte broek zien, niet omdat ik me schaam voor mijn lichaam (die tijd hebben we gehad) maar omdat de weersomstandigheden dat (voor mij!) vaak simpelweg niet toelaten.

Voordat ik 40 kilo afviel had ik het echt nooit koud! Ik liep met vorst nog in een dun bloesje en kan me dan ook niet herinneren dat dit destijds een probleem voor mij was. Nu ik de nodige kilo’s kwijt ben, is daarmee ook mijn “kacheltje” zoekgeraakt. Want een vetlaagje houdt je lichaam natuurlijk ook warm. Je kunt natuurlijk veel verhelpen met kleding maar dit is zeker niet altijd genoeg en het wordt niet overal sociaal geaccepteerd wanneer je je fleece dekentje mee neemt.. (grapje) 

Maar er is hoop! Het was bij mij veel erger toen ik nog in een calorie-tekort at. Nu ik op onderhoudsbudget eet en al geruime tijd stabiel op gewicht ben, lijkt de koukleum in mij iets te “stabiliseren” en te wennen aan de nieuwe situatie. Dit schijnt ook te maken te kunnen hebben met hormonen die weer terug in balans komen na een periode van afvallen. Feit blijft dat afvallen een behoorlijke aanslag op je lichaam is. Ik weet echter te weinig van dit onderwerp af om inhoudelijk hier meer over te kunnen zeggen. Maar of dat ik mee ga op wintersport? Al kreeg ik geld toe! 

Remember when I asked for your opinion? Yeah, me neither!

“Jij mag dat zeker niet, jij bent op dieet toch?”

“Oh, wat ongezellig zeg! Eéntje kan toch geen kwaad?!”

Als je ooit in je leven bezig bent geweest met afvallen, durf ik bijna met zekerheid te zeggen dat je dergelijke opmerkingen wel hebt gehoord. En vond je die prettig? Waarschijnlijk niet! Ik in ieder geval zeker niet, zelfs ronduit vervelend en voelde me altijd heel erg aangevallen. Ik wilde in discussie, het weglachen of mezelf gaan verantwoorden. Maar weet je? Mensen zullen altijd een mening hebben, áltijd! Dus doe alsjeblieft hetgeen wat JOU gelukkig maakt en laat je niet gek maken door opmerkingen van anderen. Hier heb je geen invloed op, maar je hebt wél invloed op wat jij toelaat!

Wake up, kick ASS & repeat

Lopend door de stad op zoek naar een terrasje.. Als de keuze aan mij is dan kies ik voor het café waar ik in één oogopslag zie dat er zachte, comfortabele stoeltjes aanwezig zijn. De restaurants met houten schoolbankjes sla ik het liefste over. Waarom? Omdat ik die “kussentjes” niet meer aan mijn lichaam heb zitten.  

Shop ‘till you drop 

In de periode (2,5 jaar) waarin ik 40 kilo ben afgevallen heb ik denk ik 6x compleet gewisseld van kledingkast (op mijn sokken na). Nu kun je denken: “Maar Ank, dat is toch fantastisch?! Telkens nieuwe kleding mogen kopen.” En ja, dat is zeker leuk! Maar naast dat het een dure hobby is, is het ook gewoon niet prettig om telkens te ervaren (in een relatief korte periode) dat je je niet lekker voelt in je outfit. Eerder had ik altijd dat nare gevoel wanneer iets weer te klein was geworden (die stomme wasmachine ook altijd ;-)) Maar wanneer iets weer als een vaatdoek om je lichaam hangt, is dat ook geen prettig gevoel.  

Life isn’t perfect but your outfit can be!

-Anke

En wist je dat ik in een kledingwinkel nog steeds als eerste grijp naar de maten die ik toen had? Afvallen is zoveel meer dan een fysieke uitdaging. Het mentale aspect wordt zwaar onderschat en vergt vaak veel meer tijd dan enkel de lichamelijke verandering. 

Nobody said it was easy but I promise you; it will be worth it!

Maar dit alles “weegt” (leuk woordgrapje) voor mij zeker niet op tegen alle voordelen die het afvallen mij ook heeft gebracht. Mocht je na het lezen van deze blog hierover willen praten of jouw ervaringen willen delen; stuur me gerust een berichtje! Nogmaals; deze punten zijn gebaseerd op mijn ervaringen, dit kan natuurlijk voor iedereen anders zijn! 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *