always in de mood for food

I’m sorry for what I said when I was hungry”

Volumevoer

Volume watte? Is dat iets waar je een volle haardos van krijgt of..? Nee, volumevoer betekent niets minder dan veel eten voor weinig calorieën. Denk hierbij aan (voornamelijk) groenten en fruit. Bijvoorbeeld 250 gram aardbeien bevat (om en nabij) evenveel calorieën als 1 kipnugget uit de frituur. Allereerst bevatten aardbeien veel meer “gezonde” voedingsstoffen voor je lichaam maar waar ik vooral op doel is dat het je ook veel beter zal vullen. Uiteraard is er niks mis met kipnuggets maar zeg nou zelf; heb jij genoeg aan een KIP 6?

Timemanagement

Wat mij ook heel erg heeft geholpen is rust, reinheid en regelmaat. Ik vind mezelf totaal niet zweverig maar hier zweer ik bij. Ik probeer genoeg uren slaap per nacht te maken (dit lukt echt niet altijd) want voldoende slaap is voor mij prioriteit 1. Ook sta ik vrijwel elke dag rond hetzelfde tijdstip op (ja, ook in het weekend en dat is echt geen straf!). Ik ben sowieso een ochtendmens maar ik heb nooit een wekker nodig omdat ik altijd uit mezelf wakker word. En dat is een feestje want wakker worden betekent ontbijten. Ik eet in principe 6 keer per dag, bestaande uit 3 hoofdmaaltijden en 3 tussendoortjes. Ik vind dat heel prettig want voordat mijn lichaam de kans krijgt om te schreeuwen om eten, zorg ik dat ik mijn lichaam weer voorzie van nieuwe brandstof. Maar onthoud; mijn manier is niet DE oplossing, doe altijd wat werkt voor jou.

Drinken

Sommige mensen gaan nooit de deur uit zonder hun telefoon of sleutels. Ik ga nooit de deur uit zonder mijn fles water. Overal waar ik ga, gaat die met me mee. En ja, die sleutels en telefoon natuurlijk ook (wel zo handig). Wat ik bedoel is dat ik altijd zorg dat ik voldoende drink op een dag. Ook dit zorgt voor een meer gevuld gevoel. Ik drink voornamelijk water en bijna dagelijks ook een blikje light frisdrank, dat is altijd even (één van) mijn verwenmomentje. Ik ben geen liefhebber van alcohol en vind light frisdrank net zo lekker als de suikerrijke variant. Toen ik nog in een calorie-tekort zat om af te vallen, vond ik het heel belangrijk om mijn calorieën niet te drinken, want dat vond ik “zonde”. Hierdoor beperkte ik mijzelf enorm en is ook totaal niet nodig naar mijn mening. Wat ik heb geleerd de afgelopen jaren: drink (& eet) wat jij écht lekker vindt!

Sidenote; heb je echt honger? Probeer dit niet op te lossen met vocht! Eet dan gewoon lekker wat. Je lichaam is heel goed in staat om dit signaal aan te geven, dus geef je lichaam dan ook wat het nodig heeft.

Voedingskeuzes

Door mezelf veel te verdiepen in voeding en wat voor invloed dit heeft op je lichaam, ben ik tot het inzicht gekomen welke keuzes meer verantwoord zijn en dat bepaalde voeding mij echt fitter laat voelen. Stapje voor stapje heb ik “eetswitches” gemaakt welke een positief effect hadden op mijn welzijn. Qua calorieën maakt het bijvoorbeeld weinig verschil of je nu kiest voor witte rijst/pasta of een volkoren variant. Maar je zult langer verzadigd zijn en het heeft ook een positief effect op je stoelgang (win-win). Ook voeg ik bij elke (hoofd)maaltijd een eiwitbron toe; eiwitten worden door je lichaam het meest langzaam afgebroken. Je lichaam moet als ware daar hard voor werken, wat betekent dat je hier langer een gevuld gevoel van ervaart. Ook heb ik geleerd om niet (meer) bang te zijn voor vet. “Whut?! VET? Maar ik wil juist vet verliezen?!” Geloof me, je lichaam heeft vetten nodig! Gezonde vetten zoals avocado, ongezouten noten en vette vis zijn super gezond (& lekker)!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *